BEMUTATKOZÁS

A Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványát Eötvös Péter kezdeményezésére és részvételével neves magyar művészek és művészeti szakemberek alapították 1991-ben. Eredeti céljai között határozta meg egy zenekari muzsikusképző intézet létrehozását, fiatal karmesterek kortárszenei továbbképzését és a magyar zenei kultúra nemzetközi elismertségének növelését abban az időszakban, amikor az ország megnyitotta határait a Nyugat felé.

>> TOVÁBB >>

Az Alapítvány akkori székhelyéül és a tervezett programok bázisaként a gödöllői királyi kastély egy részét kivántuk a céloknak megfelelően kialakítani. Pár év elteltével azonban kiderült, hogy erre mégsem kapunk esélyt, mert a kormányzat a gödöllői kastély más irányú hasznosítása mellett döntött.
Miután az alapítvány ott nem tudta létrehozni oktatási központját, ezért nemzetközi partnerekkel, európai nagyzenekarokkal és zeneművészeti főiskolákkal együttműködve szervezett mesterkurzusokat, turnékat és koncerteket fiatal művészek részére. Ebben a sorozatban 1993 és 2003 között a 20-21. századi kortárszenét és annak interpretációját ismertettük meg a főiskolákról kikerült fiatal művészekkel. Ennek érdekében olyan 20. századi művek kerültek a kurzusok programjára, mint pl. Stockhausen, Boulez, Webern, Berio, Ligeti, Kurtág szerzeményei, amelyeket a főiskolai hivatalos tananyagok akkor még nem tartalmaztak.

A 90-es évek közepén elindult egy változás a koncertéletben is. A nagyzenekarok kinyitották a programjaikat a 20. század felé, és egyre több fiatal zeneszerző kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Eötvös Péter az ehhez szükséges ismeretanyagot kívánta átadni a fiatal generációnak. Kurzusaink programjába próbarendek szerkesztését, új dirigálási és komponálási technikákat, hangszeres előadási és akusztikai ismereteket, költségek tervezését, management és kiadói információkat építettünk be. Ehhez esetenként ismert európai szakembereket hívtunk meg.

A 2000-es évek elejére a kortárszene játszása egyre természetesebb és rendszeresebb lett, új fiatal együttesek alakultak, létrejött az a piac is, amely képzett fiatal karmestereket és zeneszerzőket foglalkoztatott. Soha azelőtt nem volt ilyen mértékű a fiatal generáció integrálásának lehetősége, a zenekarok, együttesek és fesztiválok kimondottan fiatal karmestereket, fiatal zeneszerzőket kerestek.

Eötvös Péter szakmai tudása, nemzetközi elismertsége biztosította a hátteret a tervezett programoknak. A koncepció helyességét és szükségességét igazolták és támogatásukról biztosították olyan kulturális politikai személyiségek és ismert művészek, mint pl. Otto von Habsburg, Madame Georges Pompidou, Catherine Tasca, Pierre Boulez, Ligeti György, Perényi Miklós vagy Pierre Voslinsky.

>> TOVÁBB >>

OTTO VON HABSBURG
Mitglied des Europaischen Parlaments

30th May 1991

This is to recommend most warmly the representatives of the International Eötvös Institute of Gödöllő. Their projects in the cultural field are very worth-while. Communism has destroyed much in Hungary and the reconstruction of the country...
...should be extended also to culture. In this sense the project of Gödöllő would be extremely helpful in rebuilding Hungary as a worth-while part of the European community, and consequently of democratic humanity.


OTTO VON HABSBURG

Madame Georges Pompidou

16 avril 1991

Connaissant votre dynamisme, je ne peux que me réjouir de vos intentions et de l'aide que vous pourrez apporter á de jeunes Chefs d'Orchesre en début de carriére.


George PompidouMinistré de la Culture
Paris

23 avril 1991

Je trouve ce programme tout á fait passionant et susceptible d'intéresser beaucoup de partenaires en Europe.

Je souhaite beaucoup que ton projet trouve tant en Hongrie que dans d'autres pays européens les soutiens artistiques et financiers nécessaires.

Catherine Tasca3 mai 1991

Cher Peter, Je juge votre initiative prometteuse, car aujourd'hui les chefs ne bénéficient malheureusement pas, en début de carriére, d'un apprentissage de haut niveau, apte á faciliter leur introduction dans la vie professionnelle.

Je souhaite que votre projet réponde rapidement aux basoins évidents des jeunes interprétes...Pierre Boulez

Ligeti György
1991. április 12.

Kedves Eötvös úr!

A gödöllői Intézet kiválóan szolgálhatja Magyarország bekapcsolódását a nemzetközi kulturális vérkeringésbe.

Az Ön személye garancia számomra, hogy az új Intézet nemzetközileg a legmagasabb zenepedagógiai igényeknek fog megfelelni.

A magam részéről biztosítom Önt, hogy az Intézetet szívből támogatom.


Ligeti György

ORCHESTRE DE PARIS

11 avril 1991

Je considére qu'il y a lá un projet d'un trés grand intérét et qui pourrait comblet un besoin de formation évident.


Pierre VOZLINSKY

Eötvös Péter ezért 2004-ben egy új alapítványt hozott létre, az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítványt, amely kiszélesítette a régi alapítvány működési körét, a karmesterek mellett a zeneszerzőknek, zenetudósoknak, dramaturgoknak is közös workshopokat hirdetett meg és felvállalta a fiatal művészek promócióját is. Az Alapítvány nemcsak a művészek szakmai továbbképzését tartja fontosnak, hanem figyelmet fordít a zenei információk nemzetközi terjesztésére, a kelet-nyugati kapcsolatok továbbépítésére, és a közönség szélesebb rétegeinek bekapcsolására.

Fontosnak tartjuk, hogy a közönség a saját korát megismerje a zenében is, ugyanúgy, ahogyan az építészetben, a képzőművészetekben és a kor technikájában ez napi természetességgel működik. Szeretnénk erősíteni a közönségben a kortárszene természetes befogadóképességét, és elősegíteni, hogy a kortárszene a szórakoztató funkcióján túl visszakapja a társadalmi közösségképző funkcióját is. A zene kommunikáció, információ, a tartalma és technikája jelen idejű, ugyanúgy, mint életünk minden más területén. Itt lenne az ideje, hogy a kortárs zene kifejezésből a kortárs szót elhagyjuk, maradjon a zene és a minőség.


2013-ban új korszak kezdődött az alapítvány életében is: megnyílt a Budapest Music Center, mely azóta is az alapítvány székhelye, otthona. 2015-ben indult az együttműködés az Art Mentor Foundation Lucerne-nel, mely 2018-ban egy három éves Mentorprogram elindítását is lehetővé tette, majd ennek meghosszabbítását 2023-ig.

2018-tól Vajda Gergely karmester, zeneszerző, professzor programigazgatóként segíti az alapítvány munkáját.