MŰVÉSZEK


Vykintas Baltakas (1972) zeneszerző és karmester Vilniuszban született, jelenleg a Litván Zeneművészeti Akadémia hallgatójaként Belgiumban él. Korábbi tanulmányait Wolfgang Rihm és Andreas Weiss vezetésével a karlsruhei zeneművészeti főiskolán. Itt találkozott, majd dolgozott együtt Eötvös Péterrel, akivel a közös munkát a világhírű magyar zeneszerző alapítványában folytatták 1994 és 97 között. Művei rendszeresen szerepelnek a WDR Szimfonikus Zenekar, a Klangforum Wien, az Ensemble Modern vagy a Bajor Rádiózenekar programjában, amely zenekarokat egyébként gyakran dirigálja is. Baltakas zenéje, akárcsak Seherezádé meséi, megbabonáznak. A zenei történetek érzékeny hálójú szövetében kacskaringózik, néha előreszalad, majd vissza, néha több szálra bontja mondandóját, majd ismét összefogja. Vendégünk: 2014. október 16-án


Genoël von Lilienstern (1979) zeneszerző Németországban, Monschauban született. Zeneszerzést Brémában, Hágában és Berlinben tanult, majd nemzetközi kurzusokon és akadémiákon képezte magát tovább. Mesterei Younghi Pagh-Pan, Hanspeter Kyburz, Georges Aperghis és Eötvös Péter voltak. 2008-ban megnyerte a berlini zenekadémia Hanns Eisler Zeneszerzőversenyét. Műveit vezető európai együttesek és zenekarok játsszák, így az Ensemble InterContemporain, az Ensemble Modern és az SWR Stuttgarti Rádiózenekar. Verdi Rigolettójának felhasználásával készült Rigolator című operájában élő énekesek helyett robotok, hangszórók és szintetizátorok a szereplők. Vendégünk: 2014. október 16-án


Dai Fujikura (1977) Oszakában született, de 20 éve az Egyesült Királyságban él. Keresett zeneszerző, műveit a Párizstól Lucernig, Oslótól Caracasig játsszák. Londonban két megrendelést is kapott új művek megírására a BBC Promstól. A London Sinfonietta műsorára tűzte Double Concertoját, majd a zenekar felkérésére megírta Fifth Station című művét Eötvös Péter szakmai vezetésével. Atom című darabjának londoni premierjét a BBC Szimfonikus Zenekar játszotta 2013-ban. Első operája, a Stanslaw Lemm regényén alapuló Solaris 2015 tavaszán kerül bemutatásra Párizsban a Théatre des Champs-Élysées, az Opéra de Lille, az Opéra de Lausanne és az Ircam-Centre Pompidou közös produkciójában. Vendégünk: 2014. október 16-án


Balogh Máté Gergely, zeneszerző Out at S.E.A. kamaraopera

>> TOVÁBB >>

A Pécsi Művészeti Szakközépiskolában Győrffy István növendéke volt, jelenleg a budapesti Zeneakadémián ötödéves Jeney Zoltán osztályában. 2013 novemberétől a trieszti Conservatorio di Musica ösztöndíjas hallgatója Fabio Nieder irányításával. Az utóbbi években részt vett Christian Wolff, Eötvös Péter, Csapó Gyula, Philip Glass, Louis Andriessen, Larry Polansky, Kurt Schwentsik, Petr Kotík, Phil Niblock, Charles Ames és Ertugrul Sevsay mesterkurzusain.
2011-ben első díjat nyert a Zeneakadémia zeneszerzőversenyén, majd ugyanebben az évben elnyerte a Nemzeti Énekkar által kiírt zeneszerző pályázat fődíját. 2013 szeptemberében az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőversenyen Notturni a L című munkáját megosztott harmadik díjjal értékelte a zsűri.
Számos hazai és nemzetközi fesztiválon szólaltak már meg kompozíciói, mint példádul: Ostrava Days, Axes Kraków, Kurtág&Ungarn (Bern), St. Gellert Festival, Bartók Szeminárium, Korunk Zenéje, Budapesti Tavaszi Fesztivál, Minifesztivál, stb. Ezeken kívül elhangoztak már darabjai Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban és az Egyesült Államokban.


Diana Soh, zeneszerző Out at S.E.A. kamaraopera

>> TOVÁBB >>
Szingapúri zeneszerző, akinek zenei érdeklődése a kísérleti performansz felé fordult. Szerzeményeit olyan rangos fesztiválokon játszották, mint a Takefu International Music Festival (JP), az LSO St. Luke’s (UK), a Royaumont (FR), az Acanthes (FR), a Donaueschinger Musiktage (DE), a June in Buffalo (US), az Unerhörte Musik (DE), a Gaudeamus Muziekweek (NL), a ManiFeste (FR) valamint a Festival Extension. Munkáit közvetítette a BBC Radio 3 és a France Musique Radio. Lehetősége nyílt együtt dolgozni olyan neves művészekkel, mint James Avery, Magnus Andersson, NEO Norbotten, a Berlin Piano and Percussion, a New York New Music Ensemble, az Arditti Quartet, a JACK Quartet, a Cikada Ensemble vagy az Ensemble Court Circuit. A Buffaloi Egyetemen szerzett doktori fokozatot, majd az elmúlt két évben az IRCAM Cursus programban vett részt (2011-2013). Jelenleg Párizsban él, a Conservatoire D’Ivry sur Seine és a La Muse en Circuit közös programjának rezidens zeneszerzője. A következő szezonban új darabjait Koppenhágától Amszterdamon keresztül Koreáig játsszák.


Christian Flury, zeneszerző Out at S.E.A. kamaraopera

>> TOVÁBB >>
Bécsben élő svájci családban született. Kiskorában kezdett komponálni, majd a középiskolában csellózni tanult. Mivel a zenét eleinte csak kedvtelésnek tekintette, inkább idegen nyelveket tanult, és mind a mai napig szabadúszó fordítóként és szinkrontolmácsként dolgozik. A zeneszerzés idővel azonban
mégis több lett számára, mint hobbi, így 2008 őszén beiratkozott a bécsi zeneművészeti egyetemre, ahol jelenleg zeneszerzést tanul Detlev Müller-Siemens, Reinhard Karger és Martin Lichtfuss vezetésével. Több kamaraművét előadták már Bécsben, Zürichben és Washingtonban.


Koka Nikoladze, zeneszerző Out at S.E.A. kamaraopera

>> TOVÁBB >>
Európában élő grúz hegedűművész, zeneszerző és hangművész. A Tbiliszi Állami Konzervatóriumban és a stuttgarti zeneművészeti egyetemen tanult, jelenleg másodéves a norvég zeneakadémia mesterképzésén, ahol újzenei előadó-művészeti technológiákat hallgat. Diplomamunkája egy interaktív binaurális hangjáték lesz. Nikoladze zenekarok és zenés színházak részére egyaránt ír akusztikus és elektroakusztikus hangszeres zenét, melyek közül kiemelkedik a Vor dem Gesetz című kamaraoperája. Emellett kedveli a számítógép, szintetizátor és egyéb hanggeneráló eszközök - főképp iOS alkalmazások - segítségével készülő interaktív darabokat. 2010-ben Tbilisziben az Ardifest Theatre Festivalon elnyerte a Legjobb rövid színpadi kísérő zene kategóriájának fődíját. Rendszeresen meghívást kap Grúziába, hogy hangelemzésből, szintézisből és zeneszerzésből tartson előadásokat.


Gryllus Samu, zeneszerző Out at S.E.A. kamaraopera

>> TOVÁBB >>
Első diplomáját a budapesti Zeneakadémián szerezte, mint jazz- basszusgitár művész és tanár, majd 2012-ben zeneszerzőként végzett a bécsi zeneművészeti egyetemen Michael Jarrell és Klaus-Peter Sattler osztályában. Daniel Ott és Walter Zimmermann óráin experimentális kompozíció és zenés színházi órákat hallgatott, később Alvin Lucier, Anthony Braxton és Ron Kuivila írányításával Fulbright ösztöndíjasként a Wesleyan University hallgatója volt. Tanult hindustani, jávai és balinéz klasszikus zenét, számos mesterkurzuson vett részt többek között Georges Aperghis, Eötvös Péter, Johnathan Harvey és Marco Stroppa irányításával. Jelenleg doktoranduszként kutatási témája a hangszeres színház, valamint a multidiszciplináris előadóművészet.
Mintegy 40 színházi- és filmprodukció zeneszerzője a világ több országában (Anglia, Asztria, Egyesült Államok, Hollandia, Írország, Magyarország, Németország). Első kamaraoperáját (AOIHANA - Az ötödik lét) a berlini Sophiensaele-ben mutatták be 2007-ben. 2012 ben a Theater an der Wien felkérésére komponálta második kamaraoperáját Blaubarts (Kékszakáll) címen.
2008-ban megalapította a MuPATh (Music-Performance- Art-Theater) társulatot. Rendszeresen tanít és ad koncertet a multidiszciplináris jelnyelv, a Soundpainting használatával.


Mariana Ungureanu, zeneszerző Out at S.E.A. kamaraopera

>> TOVÁBB >>
A Moldovai Köztársaságban született. Zenei tanulmányait a bukaresti Konzervatóriumban kezdte, majd a leuveni Hogeschool voor Wetenschap & Kunst főiskolán, és a párizsi Sorbonne-on folytatta. Részt vett Hugues Dufourt, Beat Furrer, Pierluigi Billone, Georg Friedrich Haas, Rebecca Saunders, Klaus Lang, Mark André, Chaya Czernowin, Eötvös Péter, Michael Jarrell, Marco Stroppa valamint Georges Aperghis mesterkurzusain és magánóráin. Művészeti ösztöndíjakat nyert a belgiumi Festival du Carrén, a párizsi Cité Internationale de Artson, a strasbourgi DRAC d’Alsace-on, az olasz Spinola Banna Alapítványnál és a német Herrenhaus Edenkobenben.
Kedveli a kamarazenei műfajt, de írt versenyművet, nagyzenekari darabot, balett-szvitet (Mester és Margarita), zenés színházi és elektroakusztikus szóló hangszeres darabot. Oscar Wilde Dorian Gray című regényéből készült új kamaraoperáját 2015-ben mutatják be Amszterdamban és Párizsban. Jelenleg az Ensemble Interface, az amszterdami Hermes Ensemble és a freiburgi Experimental Studio számára komponál. Legfrissebb műveinek ihletője az elektromosság fizikája, valamint Giuseppe Penone (Arte Povera) az ember és természet kapcsolatát firtató képzőművész munkássága.


Íme néhány azon tehetséges művészek közül, akik az elmúlt években részt vettek öszöndíjas programunkban, vagy a workshopok és mesterkurzusok munkájában :

ROLAND KLUTTIG, karmester

http://rolandkluttig.de/

KWAME RYAN, karmester

http://www.harrisonparrott.com/artist/kwame-ryan

ROBERT CASTEELS, karmester

http://www.robertcasteels.com/

ZSOLT NAGY, karmester

http://www.zsoltnagy.de/

KONSTANTIA GOURZI, karmester, zeneszerző

http://www.konstantiagourzi.com/home

RUTGER VAN LEYDEN, karmester

http://www.rutgervanleyden.nl/

VYKINTAS BALTAKAS, zeneszerző

http://www.universaledition.com/Vykintas-Baltakas/composers-and-works/composer/2271

JEAN-PHILIPPE WURTZ, karmester

http://www.ensemble-linea.com/index.php/english/Direction_artistique/

GREGORY VAJDA, zeneszerző, karmester

http://gregoryvajda.com

JONATHAN STOCKHAMMER, karmester

http://www.karstenwitt.com/en/artist/jonathan_stockhammer/

VALERIO SANNICANDRO, zeneszerző

http://www.valeriosannicandro.eu/biography

WOLFGANG LISCHKE, karmester

http://www.wolfgang-lischke.de/

PEDRO AMARAL, zeneszerző, karmester

http://www.pedro-amaral.eu/biography/biography.htm

ALEJO PEREZ, karmester

http://www.karstenwitt.com/en/artist/alejo_perez/

PABLO HERAS CASADO, karmester

http://www.pabloherascasado.eu/

CHRISTIAN SCHUMANN, karmester

http://www.christian-schumann.com

DAI FUJIKURA, zeneszerző

http://www.daifujikura.com/