Out at S.E.A. kamaraopera produkció

2016.06.09. - 2016.12.19.


Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány, a Budapest Music Center és az Ulysses Network közös produkciója

KAMARAOPERA KÉT VÁLTOZATBAN 6 ZENESZERZŐVEL

“A kompozíciós ötlet olyan abszurd, mint amilyen Mrożek színpadi darabja maga. A történetben három különböző ember találkozik, teljesen különböző karakterek, másképpen reagálnak az eseményekre, tehát kézenfekvő volt, hogy minden karaktert egy másik zeneszerző írjon meg. Az ismert operákban egy szerző írja az összes szereplő anyagát, tehát óhatatlanul egy kézjegyet viselnek magukon. Ebben a kamaraoperában a szereplők valóban a világ más-más pontjáról, más kultúrából érkeznek és megpróbálnak ‘egy csónakban evezni’. A beküldött anyagokból a ‘csónakot’, vagyis ami összefogja a három szereplőt, mi illesztettük össze, de nem változtattunk az egyes szerzők által megálmodott karaktereken és egyéni kompozíciós anyagokon.” - Eötvös Péter

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány és a BMC közös projektjében Sławomir Mrożek Nyílt tengeren című egyfelvonásos abszurd drámáját választotta, hogy lehetőséget kínáljon fiatal zeneszerzőknek egy olyan kamaraopera közös létrehozására, amely a modern kor meghatározó jelenségeit (az elidegenedés, a hatalommal való visszaélés, a konformitás és a szabadság határainak kérdését) egyetlen groteszk élethelyzetben sűríti össze, s amelyben a rész és az egész problematikája a forma és a technika lehetőségeiben is tükröződik vissza.
A kamaraopera workshopra 23 országból (Ausztria, Ausztrália, Brazília, Chile, Dél-Korea, Egyesült Államok, Görögország, Grúzia, Izrael, Japán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Moldova, Németország, Olaszország, Oroszország, Peru, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szingapúr, Szlovénia) 51 jelentkezés érkezett. Közülük végül 37 fő vett részt a négynapos áprilisi kurzuson.
A több hónapon át tartó alkotói folyamat kezdéseként az Eötvös Péter, Luca Francesconi, Horváth Balázs és Almási-Tóth András által irányított közös munkát a librettó, a dramaturgia és a kompozíciós technika speciális megoldási lehetőségeinek áttekintése és megtárgyalása után minden este beszélgetéssel egybekötött operavetítések zárták, melyeken a meghívott professzorok egy-egy munkája került középpontba.
A workshopot követő egyéni munka után 6 szerző került kiválasztásra, hogy megkomponálja a kamaraopera három énekes és három hangszeres karakterét.
Az Out At Sea 2014-ben az Ulysses Network keretében több európai városban kerül előadásra - Párizsban (IRCAM), Milánóban (Divertimento Ensemble), Brüsszelben (Flagey) és Mazsalacában (International Workshop for Young Composers).

„Három ember, magára hagyva, a senkiföldjén, nyílt tengeren: a média világában. Egy reality show szereplői, helyzetük a modern emberé, közösségben magányosak, egymásra utalva falnák fel egymást, önzők és érzelemmentesek, színjátékot játszanak, mintha valaki állandóan figyelné és értékelné az alakításukat. Három szereplő, három külön világ.... Mrożek Nyílt tengeren című egyfelvonásosának témája egészen új kontextusban jelenik meg: a valóságshow-k jól ismert klausztrofób és mégis széles nyilvánosság előtt zajló keretei között, operai formában. Ráadásul kétszer láthatjuk a történetet, a két azonos és mégis különböző variáció egymásra reflektál, a végtelenség, a megismételhetőség, a kicserélhetőség érzetét hagyva a nézőben. Ők hárman kivételes személyiségeknek hiszik magukat, de valójában tucatáruk a metafizikai médiapiacon: holnap mások jönnek és ugyanez fog történni velük....” - Almási-Tóth András

Zeneszerzők:
Out at S.E.A. 123
BALOGH Máté Gergely - Kicsi (Thin)
Diana SOH - Középső (Medium)
Christian FLURY - Kövér (Fat)

Out at S.E.A. 456
Koka NIKOLADZE - Kicsi (Thin)
GRYLLUS Samu - Középső (Medium)
Mariana UNGUREANU - Kövér (Fat)

A zeneszerzők rövid életrajzát a Galéria Művészek menüpontjában éri el.

A budapesti ősbemutatóról bővebben a Hírekben olvashat.

Az európai turné állomásai:

2014. február 26. Milánó

2014. július 09. Párizs (IRCAM)

További helyszínekről folyamatosan tudósítunk hírlevelünkben.

Partner:

A workshop támogatója:

A produkció támogatója: