DialogScene - Zenés színházi workshop és bemutató fiatal zeneszerzőknek

2017.02.08. - 2017.09.15.
Budapest Music Center

1. Előkészítő fázis (Pascal Dusapin, Eötvös Péter, Meláth Andrea és énekesek)

2017. február 8-13.

2. Produkciós fázis (Eötvös Péter, Vajda Gergely, Meláth Andrea)

2017. szeptember 4-15.Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány több szakaszból álló, különleges zenész színházi workshopot hirdet fiatal zeneszerzőknek, melynek célja, hogy kortárs opera duettek írására inspirálja a fiatal szerzőket, valamint bevezesse őket a zenés színházi művek létrejöttének folyamatába a librettó megszületésétől a produkció színre állításáig. A workshop 5 kiválasztott jelenetét a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakos hallgatói rendezik majd a Budapest Music Center Koncerttermében a Zeneakadémia opera szakos növendékeinek részvételével.

A workshop első szakaszában Pascal Dusapin francia zeneszerző és Eötvös Péter zeneszerző irányításával dolgoznak a résztvevők a beküldött szövegkönyveken és műrészleteken, fiatal énekesek és Meláth Andrea közreműködésével. A következő szakaszban a kész duetteknek kell elkészülniük, majd a professzorok 5 művet választanak ki, melyekhez a zeneszerzők további szakmai segítséget kapnak a színpadi próbák előtt. A workshop záró szakasza a produkciók megszületéséről fog szólni Eötvös Péter és Vajda Gergely vezetésével.

A workshop témája: kortárs opera kettős szoprán / mezzó és bariton / tenor hangra, zongorára.

A duettek lehetséges hossza: 15 perc


A kurzus mindenki számára nyitott, nemzetiségtől függetlenül. Elsősorban zeneszerző hallgatókat, illetve frissen végzett fiatal, pályájukat kezdő zeneszerzőket várunk.

Librettó: A szövegnek jogtisztának kell lennie (70 évvel a szerző halála után). Ha a zeneszerző a saját szövegét használja, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy művét a workshop keretében az Alapítvány térítésmentesen felhasználhatja. A dialógusokat a következő nyelvek valamelyikén várjuk: angol, német, francia, olasz. A magyar nyelvű szövegekből a workshopra a jelentkezőnek biztosítania kell francia vagy angol fordítást.

Meghívott professzorok:

PASCAL DUSAPIN, zeneszerző (Franciaország) / első szakasz

EÖTVÖS PÉTER, zeneszerző és karmester (Magyarország)

MELÁTH ANDREA, énekes professzor (Magyarország)

VAJDA GERGELY, karmester, zeneszerző (Magyarország / USA)PROGRAM:

1. Előkészítő fázis (Pascal Dusapin, Eötvös Péter, Meláth Andrea és énekesek)

2017. február 8-13.

Workshop foglalkozások a Budapest Music Centerben, énekesekkel, a beérkezett librettók elemzése.

2017. február 8. 19:00 EÖTVÖS: Love and other Demons előadás – Magyar Állami Operaház

2017. február 13. 18:00 13 Közönségtalálkozó Pascal Dusapin részvételével a BMC Könyvtárában2. Produkciós fázis (Eötvös Péter, Vajda Gergely, Meláth Andrea)

2017. szeptember 4-15.

A kiválasztott 5 mű próbái és bemutatója a Budapest Music Centerben. A résztvevő, kiválasztott zeneszerző szállásköltségét és étkezését az Alapítvány fedezi.

JELENTKEZÉS

Jelentkezési anyag:

  • online jelentkezési lap a teljes librettó szövegével
  • 5-6 perces zongora kotta részlet a készülő műből
  • curriculum vitae és fotó
  • Az Alapítvány az előkészítő fázisra minden jelentkezőt fogad, aki megfelelt a jelentkezési feltételeknek.

Jelentkezés kizárólag online az eotvosmusicfoundation.org honlapon keresztül. Minden jelentkező csak egy művet küldhet be.


Helyszín:
Budapest Music Center (1093 Budapest, Mátyás u. 8.) www.bmc.hu

Jelentkezési határidő: 2017. Január 31. (teljes librettó, 5-6 perces zongora kotta részlet)
A teljes mű beküldésének határideje:2017. június 15.
5 zeneszerző kiválasztásának határideje: 2017. június 30.

Részvételi hozzájárulás az előkészítő fázishoz magyar állampolgároknak:
50 000 HUF (2017. február 1-ig fizetendő.)

Kiegészítő információk: Az előkészítő fázis hozzájárulási díja nem tartalmazza a szállás, az utazás és az étkezés költségét, de tartalmaz egy opera-belépőt és jegyeket a BMC programjaira. A produkciós fázisra nem kell hozzájárulást fizetni, valamint a szállás és az étkezés költségeit az Alapítvány fedezi a meghívott 5 zeneszerző számára. Csak olyan zeneszerzők hívhatóak meg a produkciós fázisra, akik részt vettek az előkészítő fázisban is. Mindkét fázisban fogadunk hallgatókat megfigyelőként is. A produkciós fázisban hozzájárulási díj nélkül fogadjuk az előkészítő fázisban részt vevő, de nem kiválasztott zeneszerzőket.

Passzív résztvevők: 10 000 HUF

A kurzus részvételi hozzájárulását az alapítvány alábbi számlájára kérjük befizetni:

Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány
10201006-50266418-00000000Kedvezményt nem tudunk biztosítani, amennyiben a résztvevő csak részben tud a kurzuson megjelenni.

A próbák és foglalkozások részben rögzítésre kerülnek, és az ebből összeállított dokumentumfilm a kurzust követően mindenki számára elérhető lesz.

Az Editio Musica Budapest Zeneműkiadó a legjobb művek kiadását vállalja az alapítvánnyal kötött megállapodás alapján.

OKLEVELEK ÉS IGAZOLÁSOK
Az aktív karmesterek a kurzust követően diplomát, a vendéghallgatók részvételi igazolást kapnak, amelyet minden professzor aláír.

INFORMÁCIÓ

A kurzussal kapcsolatban az info@eotvospeter.com címen lehet érdeklődni, valamint a facebook.com/eotvosmusicfoundation oldalon folyamatosan frissülnek híreink.

KÖSZÖNET
Köszönjük partnereinknek, hogy lehetővé teszik a kurzus megrendezését: Budapest Music Center, Art Mentor Foundation Lucerne, Nemzeti Kulturális Alap, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Magyarországi Francia Intézet

Az baráti támogatásával.

APPLIACTION IS CLOSED!